خوراکهای اصلی قابل مصرف در جیره غذایی طیور را میتوان به خوراکهای انرژی زا، مکملهای پروتئینی، مکملهای معدنی و مکملهای ویتامینی طبقه بندی کرد.
انتخاب خوراکها
در انتخاب خوراکها برای مصرف در جیره طیور، چند عامل را بایست در نظر گرفت:
1-قابلیت استفاده از الیاف خام، چربی، و تعادل اسیدهای آمینه موجود در آنها.
۲-خوشخوراکی: شامل رطوبت، مواد خارجی، عمل آوری، رنگ و سنگ ریزه.
3-محتوی عوامل بازدارنده رشد یا مواد شیمیاییو رنگ دانه های نامطلوب.
4-قیمت و قابلیت دسترسی به خوراکها.
خـوراکهای انرژی زا
1-غلات:ذرت زرد مهمترین دانه غلهای مورد استفاده در جیرههای طیور است. مایلو، گندم، جو و یولاف را نیز میتوان در جیره طیور مصرف کرد، ولی مصرف آنها محدودیت دارد.
۲-فرآوردههای فردی غلات: شامل تعداد زیادی از فرآوردههای فرعی آسیاب میشود. گلوتن ذرت، ذرت، سبوس انواع غلات، ضایعات بوجاری غلات و فرآوردههای فرعی آبجو سازی مثالهایی از این خوراکها هستند. این مواد ممکن است حاوی عوامل ناشناخته رشد باشند.
3-ملاسها: به عنوان خوراک انرژی زا مصرف میشوند، ولی خاصیت لینت دهندگی داشته و مصرف آنها باید به۲٪۲/۵٪ جیره طیور محدود شود.
4-چربیهای گیاهی و حیوانی: به عنوان خوراکهای انرژی زا در جیرههای پرانرژی مصرف میشوند. چربیها باعث کاهش ماهیت گردو خاکی جیره، افزایش خوشخوراکی و بهبود بافت و ظاهر خوراک میشوند.