وظایف فیزیولوژی آب در متابولیسم طیور از اهمیت زیادی برخوردار است و آب خوب به فرایند هضم کمک میکند.
مواد مغذی را در بدن حمل میکند، دمای بدن را تنظیم میکند و مواد زائد بدن را دفع میکند.
بنابر این تأمین آب خوب و با کیفیت در سلامت پرندگان نقش بسیار مهمی دارد.
اما در شرایط عملی، اهمیت آب آشامیدنی خوب اغلب مورد غفلت واقع میشود.
آب مهمترین ماده مغذی است و بایستی از میکرو ارگانیسمها و مواد شیمیایی تهدید کننده سلامتی طیور عاری باشد. زیرا خود آب آشامیدنی میتواند منبعی از آلودگی باشد.
علاوه بر آن وبژگیهای شیمیایی آب مثل بالا بودن درجهی سختی و غلظت آهن، کلسیم و … میتواند از هضم و جذب خوب افزودنیهایی مثل داروها، واکسنها، ویتامینها و … جلوگیری کند.
ارائه این افزودنیها از طریق آب آشامیدنی ممکن است به تشکیل یک لایهی پلی ساکاریدی در آبخوری منجر شود که به عنوان بیوفیلم شناخته میشود. میکرو ارگانیسمها در پناه آن پرورش یافته و سرانجام جوجهها را آلوده میکنند.
به علاوه در داخل آبخوری رسوبات معدنی(نظیر کلسیم)، که تحت عنوان لایه آهکی یا جرم شناخته میشوند، تجمع یافته و نقش پناهگاه را برای میکرو ارگانیسمها ایفاء میکنند.
ضمناً وسایل آبخوری آلوده از طریق تغییر نامطلوب طعم آب موجب کاهش مصرف آب توسط پرندهها میشود.
همچنین وجود بیوفیلم در آبخوری تأثیر افزودنیهای آب آشامیدنی نظیر واکسنها و داروها را نیز کاهش دهد.
بنابراین در شرایط عملی ضروری است که روزانه حداقل یک نوبت، آبخوریها با دقت شستشو شده و سپس با آب تازه، پر گردد.
در صورتی که از دارو و یا ویتامین در آب آشامیدنی استفاده میگردد میبایست آب به مقداری داخل مخزن آبخوری ریخته شود که کل مقدار آب موجود حداکثر ظرف 4 ساعت توسط پرنده مصرف گردد.
درجه حرارت آب نباید زیاد باشد و در فصل گرما، مصرف آبگرم شده برای پرندهها هیچ مزیتی ندارد در حالی که ارائه آب خنک میتواند از بروز استرس گرمایی جلوگیری کند.
آبخوریها باید روزانه به وسیله برس تمیز شده و آب کهنه به خارج از سالن منتقل شود. از آب کهنه و مانده نباید استفاده نمود و آب مصرفی جوجهها همواره باید تازه باشد.
بسیاری از پرورش دهندگان برای اطمینان از عدم آلودگی میکروبی آب از مواد ضدعفونی کننده استفاده میکنند و این عمل ممکن است در کاهش ابتلا به بیماری کمک نماید.
ولی در زمان ارائه واکسن از طریق آب آشامیدنی بایستی آب و آبخوری از مواد ضدعفونی کننده و آنتی بیوتیکها کاملاً عاری باشد زیرا این مواد ضدعفونی کننده قدرت تأثیر واکسن را کم و یا گاهی آنها را کاملاً بی اثر مینمایند.
همچنین در شرایط استرس و بیماری و یا به منظور تقویت میتوان ویتامینهای محلول در آب و الکترولیتها را به مدت 3 یا 4 روز به آشامیدنی آنها افزود.